διαχρονική επενδυτική αξία !
Ποιά είναι η κατάλληλη επένδυση για εσάς;

Από τη στιγμή που έχετε πάρει την απόφαση να επενδύσετε τα χρήματά σας στη χρηματιστηριακή αγορά, το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσετε την μορφή επένδυσης που είναι η καλύτερη για εσάς. Υπάρχει μια πληθώρα επενδυτικών επιλογών, όπως για παράδειγμα:

- Η πραγματοποίηση επενδύσεων απευθείας, με την αγορά και πώληση μετοχών μέσω κάποιας χρηματιστηριακής εταιρίας.

- Η πραγματοποίηση επενδύσεων μέσω ενός αμοιβαίου κεφαλαίου.

Ποιά μορφή επένδυσης είναι η καλύτερη για εσάς;
Αυτό εξαρτάται από την εμπειρία σας, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε την έννοια του κινδύνου, την χρηματοοικονομική σας κατάσταση και το χρόνο τον οποίο έχετε διαθέσιμο για να παρακολουθείτε τις επενδύσεις σας.

Πόσα γνωρίζετε για τη χρηματιστηριακή αγορά;

Για να επενδύσετε μόνοι σας στο X.A., θα πρέπει να γνωρίζετε σε βάθος τις εταιρίες των οποίων τις μετοχές σκέπτεστε να αγοράσετε και να γνωρίζετε τις απαντήσεις σε ερωτήματα όπως πχ: Ποιες είναι οι μελλοντικές προοπτικές της εταιρίας; Ποιο είναι το ιστορικό της; Ποιες είναι οι τάσεις στον κλάδο τον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρία; Η τιμή της μετοχής βρίσκεται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα ή αντιπροσωπεύει μία καλή ευκαιρία; Πρέπει επίσης να γνωρίζετε πώς να αναλύετε τις εκθέσεις οικονομικών αποτελεσμάτων και να μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε τις πληροφορίες ενός ισολογισμού.

Πολλοί άνθρωποι δε διαθέτουν το χρόνο, την εμπειρία ή την απαραίτητη πληροφόρηση προκειμένου να αξιολογήσουν όλα τα παραπάνω. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στις επενδυτικές σας επιλογές. ΄Οταν επενδύετε σε κάποιο αμοιβαίο κεφάλαιο, οι αξιολογήσεις αυτές γίνονται για λογαριασμό σας από τον διαχειριστή του κεφαλαίου.

Επενδυτικός Κίνδυνος

Κάθε μορφή επένδυσης εμπεριέχει ένα μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου, από την άποψη ότι οι αποδόσεις που τελικά πραγματοποιήθηκαν ήταν διαφορετικές από τις αναμενόμενες. Για τη μείωση αυτού του κινδύνου, η πιο πρακτική συμβουλή είναι να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας. Όσο λιγότερο κίνδυνο είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε, τόσο περισσότερο θα πρέπει να διαφοροποιείτε το χαρτοφυλάκιό σας.

Πολλοί ιδιώτες επενδυτές δεν διαθέτουν αρκετά κεφάλαια ώστε να διαφοροποιήσουν μόνοι τους το χαρτοφυλάκιό τους, και είναι σε θέση να επενδύσουν στις μετοχές μίας ή δύο εταιριών μόνο. Για τους επενδυτές αυτούς, η συμμετοχή σε Α.Κ. θεωρείται ίσως ως επένδυση η οποία εμπεριέχει μικρότερο επίπεδο κινδύνου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δικά σας χρήματα μαζί με τα χρήματα άλλων επενδυτών που συνθέτουν την περιουσία του Αμοιβαίου Κεφαλαίου, επενδύονται σε διάφορες μορφές επένδυσης ώστε να εξασφαλίζεται η διαφοροποίηση και κατ' επέκταση η μείωση του κινδύνου.

Πόση συμμετοχή θέλετε να έχετε σε επενδυτικές αποφάσεις που σας αφορούν;

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των επενδυτών που επιθυμούν να παίρνουν οι ίδιοι όλες τις αποφάσεις που αφορούν στις επενδύσεις τους, τότε οι απευθείας επενδύσεις στη χρηματιστηριακή αγορά ενδεχομένως να ταιριάζουν καλύτερα με τις ανάγκες σας, αφού θα λαμβάνετε κάθε απόφαση. Στην περίπτωση κάποιου αμοιβαίου κεφαλαίου, εμπιστεύεστε τις αποφάσεις που παίρνει ο διαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου με βάση την εμπειρία του.

Βέβαια, δεν είστε υποχρεωμένοι να επιλέξετε μεταξύ της επένδυσης σε μετοχές και αυτής σε Αμοιβαία Κεφάλαια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε να επενδύσετε ένα μέρος των χρημάτων σας στη χρηματιστηριακή αγορά, και ένα άλλο σε Αμοιβαία Κεφάλαια, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σας.

Τα στελέχη του τμήματος Εξυπηρέτησης Πελατών της Triton Asset Management ΑΕΔΑΚ είναι στη διάθεσή σας για να συζητήσουν μαζί σας τις διαθέσιμες επιλογές.